FERESTRELE, USILE, CONDENSUL, MUCEGAIUL


Ferestrele, usile, condensul, mucegaiul, peretii, izolatia - sunt toate lucruri care trebuie luate in considerare. In loc sa fie rezultatul pierderilor de caldura, mucegaiul este cel mai adesea rezultatul unei ventilatii necorespunzatoare, in special in partile casei in care continutul de umiditate al aerului este ridicat, cum ar fi bucatariile si baile.

Este o problema care afecteaza casele noi la fel de mult ca si pe cele vechi

Constructorilor de case li se incredinteaza sarcina de a face locuintele noi mai eficiente din punct de vedere energetic. Problema este ca nu se acorda atentia cuvenita ventilatiei, care este exacerbata de frigul din aceasta perioada a anului. Ne facem casele mai calde si mai eficiente din punct de vedere energetic prin etansarea lor din ce in ce mai eficienta, dar lasam, de asemenea, umezeala sa nu aiba pe unde sa iasa. Primavara, vara si chiar toamna, acest lucru nu reprezinta o problema, deoarece majoritatea dintre noi deschidem frecvent ferestrele termopan, ceea ce permite umiditatii sa iasa. Cu toate acestea, in aceasta perioada a anului, este mai putin probabil sa deschidem ferestrele si sa lasam sa intre aer -foarte- proaspat. Acest lucru inseamna ca umezeala rezultata din gatit, spalat si uscarea hainelor, precum si din alte activitati casnice, ramane in interiorul casei, generand condens.

Care sunt cauzele condensarii ?

Cantitatea de vapori de apa pe care o poate retine aerul este limitata. Regula este ca, cu cat aerul este mai cald, cu atat mai multi vapori poate retine, motiv pentru care condensarea este mai probabila in zilele mai reci. Daca umiditatea din aer intra in contact cu o suprafata mai rece, cum ar fi un perete exterior sau o fereastra termopan, se va produce acest lucru. Ca urmare, vaporii din aer devin mai concentrati, creand picaturi - condensare. Astfel, daca gatiti paste fara capac sau daca nu deschideti fereastra sau nu porniti un ventilator dupa ce faceti baie, este posibil sa asistati la o acumulare de umiditate, care poate duce la aparitia mucegaiului. Daca aveti o problema serioasa cu condensul care se dovedeste dificil de controlat, investitia intr-un dezumidificator va poate fi de ajutor.

Despre mucegai si mucegaiul negru, cateva idei generale.

Exista diferente intre mucegaiul negru si mucegaiul, care sunt amandoua ciuperci comune. Primul factor de retinut este ca, in timp ce mucegaiul este inestetic - de obicei, incepe cu alb si apoi devine galbui, nu este daunator. Este usor de recunoscut datorita mirosului de mucegai pe care il emana intr-o incapere. Mucegaiul negru este mult mai periculos si, in functie de tulpina, poate provoca astm, probleme respiratorii, iritatii ale ochilor, infectii si dureri de cap, dureri articulare si ameteli. Forma sa cea mai otravitoare, sau -mucegaiul negru toxic- poate provoca, de asemenea, dureri de cap, dureri articulare si dezorientare. Mucegaiul negru are nevoie de umiditate pentru a se dezvolta, astfel ca locuintele slab ventilate, unde umiditatea se poate condensa in picaturi, cum ar fi pe gresia din baie, pe tevi sau chiar in jurul geamurilor termopan, pot reprezenta o problema serioasa.

De ce este atat de importanta o ventilatie adecvata ?

Atunci cand deschideti ferestrele sau usile termopan pentru a va aerisi casa in mod regulat, reduceti nivelul de umiditate din ea si reduceti probabilitatea formarii condensului in interior. Cu toate acestea, nu doriti sa lasati intotdeauna ferestrele deschise. Nu are rost sa investesti bani in izolarea casei tale doar pentru ca aerul cald sa iasa iarna. Gurile de aerisire va pot ajuta in aceasta situatie, chiar daca unele tipuri de guri de aerisire nu sunt grozave, acestea isi au locul lor si pot ajuta la reducerea acumularii de umiditate si la formarea mucegaiului negru si a mucegaiului in casa.

Indepartarea mucegaiului de pe ferestre, pereti si gresie

Un cuvant de precautie: mucegaiul poate provoca reactii alergice si probleme de sanatate, asa ca, daca aveti o problema serioasa de mucegai pe pereti, ar trebui sa apelati la ajutor profesionist. Daca lucrati pe o suprafata mai mica, purtati ochelari de protectie, manusi si o masca de fata pentru a evita sa intrati in contact cu sporii, care pot fi daunatori pentru sanatate. In timp ce lucrati in incapere, nu uitati sa geamurile termopan si usile sau sa folositi un ventilator de extractie. Pregatiti o solutie de inalbitor cu clor cu apa - de obicei, o parte de inalbitor la trei parti de apa. Nu este nevoie sa cheltuiti multi bani pe produse de curatenie. Frecati zona innegrita cu o perie cu peri rigizi, clatiti bine si uscati. In cazul materialelor poroase, atat otetul alb distilat, cat si peroxidul de hidrogen vor distruge eficient sporii de mucegai. Deoarece inalbitorul nu poate patrunde in suprafetele poroase, acesta poate distruge mucegaiul doar pe suprafetele neporoase, lasand radacinile mucegaiului sa se dezvolte din nou.

Ca si concluzie...

Mucegaiul negru se raspandeste fara discriminare. Acesta poate fi observat atat in casele noi, cat si in cele mai vechi, dar un lucru care este consecvent este ca ventilatia si condensul reprezinta intotdeauna o problema. Ferestrele si usile noi vor reduce probabilitatea de a va uita pe geamuri aburite si va vor mentine casa mai calda, dar ferestrele cu geamuri termopan duble sau geamuri tripan eficiente din punct de vedere energetic nu sunt o solutie in sine. Atunci cand umiditatea din aer intra in contact cu cele mai reci suprafete, aceasta se condenseaza. Daca nu se condenseaza pe ferestrele dvs., se va condensa in alta parte, unde poate creste mucegaiul. Cel mai eficient mod de a ventila aerul din interior este sa deschideti ferestrele termopan in mod regulat. Daca afara este prea frig sau daca nu doriti sa o faceti, gurile de aerisire care pot fi montate ulterior, pot contribui la imbunatatirea ventilatiei in interiorul locuintei, eliminand umiditatea, care este esentiala pentru dezvoltarea mucegaiului negru.

Contact SELECTIVE


Adresa Fabricii:

Str. Corneliu Coposu, Nr. 167, Taietura Turcului, Cluj-Napoca, 400228

Telefon:

0754 763 354

Email:

office@selective.ro

WhatsApp:

+40754 763 354